Fragment

Uitvoerende: Taryn Southern. Componist: de computer

  1. Fragmentenchevron right
  2. Uitvoerende: Taryn Southern. Componist: de computer

Taryn Southern met Break Free


Dit is een nummer van het eerste muziekalbum dat van begin tot eind met behulp van kunstmatige intelligentie is geschreven. De zangeres maakte het met open source software Amper. Die software staat gewoon online. Door een genre te kiezen, classic rock of bijvoorbeeld 90’s popsong, en vervolgens het ritme en de instrumenten te bepalen, maakt het programma er een liedje van. Met intro, refrein en wat er zo bij een popsong hoort. Dat liedje kun je vervolgens weer in de details aanpassen. Taryn schreef er vervolgens de melodie en teksten voor haar zang bij. 

Taryn Southern is al meer dan tien jaar heel populair op YouTube, maar heeft haar aandacht wat verschoven naar experimenteren met Virtual Reality en kunstmatige intelligentie. Toen ze begon was het nog mogelijk om populair te worden op Youtube als je maandelijks een video maakte. In de jaren daarna werd de druk steeds hoger, en werd het wekelijks en nu is het meerdere keren op Youtube waarbij ze ook voortdurend accounts op andere platforms zoals Instagram, Facebook en Twitter moest onderhouden om in de Youtube-top te blijven. Over die tijd zegt ze: 'Ik leefde niet meer om te leven, maar om het op te nemen'.

Southern houdt zich nu veel meer met haar eigen interesses bezig, in haar eigen tempo. Waaronder dus muziek maken, en nu met kunstmatige intelligentie.

Wetenschapsredacteur Gerda Bosman deed een poging tot het componeren van een droevig liedje in mineur. Ze neemt vandaag afscheid van de Nieuws en Co redactie. 

Ook aan de slag met de kunstmatig intelligente componist? Dat kan hier: Ampermusic.com