Fragment

Onderzoek op komst naar opvallende sterfte van zeekoeten op Waddenzee

  1. Fragmentenchevron right
  2. Onderzoek op komst naar opvallende sterfte van zeekoeten op Waddenzee

Op de Waddeneilanden zijn de afgelopen weken tientallen dode en verzwakte zeekoeten aangespoeld. Wageningen Marine Research (WMR) wil onderzoeken wat de oorzaak is van de opvallende sterfte van deze vogels. Alleen de financiering daarvoor is nog niet rond.

“Mijn handen jeuken”, zegt WMR-zeebioloog Mardik Leopold. Een voor de hand liggende theorie is dat er een verband is met de containerramp met de MSC Zoe. “Het kan zijn dat die beesten iets hebben opgegeten uit de containers.” Daarom wordt er nu een onderzoek op poten gezet om de effecten van de ramp te monitoren.

Leopold zegt dat er op Terschelling en Ameland tientallen dode zeekoeten zijn verzameld. De vogels worden bewaard in een vriezer voor het uiteindelijke onderzoek. Maar het onderzoeksinstituut wacht nog groen licht voor de financiering van het onderzoek. “Maar ik verwacht dat het wel goed komt”, zegt Leopold.

De zeekoeten leven op zee en worden normaal gesproken niet gezien op de eilanden. Ze komen alleen aan land om te paren en te broeden. Dat de vogels in grote getalen aanspoelen is zeldzaam.