Fragment

Keizer Nero en de Verborgen Kamer van de Sfinx

  1. Fragmentenchevron right
  2. Keizer Nero en de Verborgen Kamer van de Sfinx

Met een keizer die onder meer een 35 meter groot naakt standbeeld van zichzelf liet maken, is de geschiedenis niet zomaar klaar. De Domus Aurea (oftewel het Gouden Huis) van de keizer Nero heeft niet zo'n lang bestaan gekend na de dood van de megalomane Romein, maar is erg beroemd onder klassieke historici. Een van de beroemdste kunstwerken uit de klassieke kunst (de Lacooöngroep) heeft er mogelijk gestaan, de wandschilderkunst was van bijzonder hoge kwaliteit, en het 80 hectaren grote paleis diende waarschijnlijk voor niets anders dan voor feestgelegenheden.

Dat laatste kan misschien veranderen, want archeologen hebben een kamer ontdekt die bijna 2000 jaar verborgen was en tegen de verwachtingen in buiten de normale contouren van het paleis is gevonden. Vandaag zijn de eerste beelden van de kamer vrijgegeven, en blijkt dat er onder meer een sfinx op het plafond is geschilderd.

We bellen naar Rome en vragen oud-historicus Raphael Hunsucker (Radboud Universiteit Nijmegen) naar het belang van de ontdekking van deze kamer. Hunsucker is ook mede-oprichter van het Nederlandstalige tijdschrift over Rome, Roma Aeterna.