Fragment

Voor echte prehistorische schatten moet je in de Noordzee zijn

  1. Fragmentenchevron right
  2. Voor echte prehistorische schatten moet je in de Noordzee zijn

Een schedelfragment van de vroegste homo sapiens (moderne mens) uit Nederland? Het oudste kunstobject dat ooit in de regio van de Noord-zee is gevonden? Binnen een periode van 5 jaar hebben vissers deze twee archeologische schatten uit het water gehaald. Vandaag maakte het Rijksmuseum van Oudheden het bestaan ervan bekend.

Zowel de menselijke overblijfselen als het kunstobject zijn meer dan 13.000 jaar oud. Ter vergelijking: Trijntje, het meest volledig bewaarde skelet van Nederland is 7.500 jaar oud. Bovendien hangt er een zweem van mysterie rond de voorwerpen heen. Van wie was dit schedelfragment? Wat betekenen de systematische inkervingen op het bot? Voorlopig weten we het niet. Bovendien stammen beide objecten uit de laatste periode van de IJstijd, een periode waarin archeologische overblijfselen sowieso zeldzaam zijn.

Verslaggever Marc-Robin Visscher trok naar Leiden om de objecten te bekijken. Hij sprak er met Luc Amkreutz, conservator van de prehistorische collectie van het Rijksmuseum van Oudheden.