Fragment

'Marceline Loridan-Ivens maakte grote indruk op mij tijdens interview'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Marceline Loridan-Ivens maakte grote indruk op mij tijdens interview'

De Franse filmmaker en schrijver Marceline Loridan-Ivens is op 90-jarige leeftijd overleden. “Ik haar 2 jaar geleden in Parijs vrij uitgebreid geïnterviewd”, zegt correspondent Peter Vermaas. “Dat heeft grote indruk op mij gemaakt.”

Loridan-Ivens was de weduwe van de Nederlandse filmmaker Joris Ivens. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was ze met haar vader naar Auschwitz gedeporteerd. Ze was toen 15 jaar. Haar vader overleefde het kamp niet.

Toen correspondent Vermaas haar sprak, had ze net een boek geschreven over haar ervaringen. “Het was een soort brief aan haar vader waarin ze verantwoording aflegde voor haar leven. Ze was toen al 87 jaar oud en behoorlijk fragiel, maar heel erg scherp. Met bewonderenswaardige humor vertelde ze me de meest vreselijke en intieme dingen.”

De Franse filmmaker was in 1963 getrouwd met Joris Ivens. Samen maakten ze verscheidene films, zoals Comment Yukong déplaça les Montagnes (Hoe Yukong de Bergen Verzette) over de laatste dagen van de Culturele Revolutie in China.