Fragment

Het kan voortaan: gezonde babymuisjes uit twee moeders

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het kan voortaan: gezonde babymuisjes uit twee moeders

Het is niet de eerste keer dat wetenschappers er in slaagden muizen te creëren met de genen van twee vrouwtjesmuizen. Maar in dit geval lukte het Chinese onderzoekers om een techniek te ontwikkelen waarbij de nakomelingen ook nog eens gezond bleven én zich verder (op een normale manier) konden voortplanten. Ook konden ze voor het eerst (dankzij een nog complexere manier) muisjes uit twee vaders geboren laten worden, ook al overleefde geen enkele van deze muisjes de eerste 48 uur. De resultaten werden gepubliceerd in het tijdschrift Cell Stem Cell.

In eerste instantie zijn de wetenschappers vooral geïnteresseerd in het kijken naar welke genen bij zoogdieren fundamenteel vrouwelijk of mannelijk zijn, en te ontdekken welke effecten (waaronder genetische ziektes) en eigenschappen er zo ontstaan. Maar natuurlijk roept de verwezenlijking vele grote vragen op. Wanneer zal de techniek bij de mens kunnen? Zouden ook holebi-koppels uiteindelijk hun genen samen kunnen doorgeven en kinderen kunnen krijgen?

We vragen het aan Christine Mummery, hoogleraar ontwikkelingsbiologie aan het Leids universitair Medisch Centrum. Volgens Mummery zijn we een stapje dichterbij het tijdperk waarbij je geen mannen meer nodig hebt voor de voortplanting…