Fragment

Nederlandse doorbraak in tegengaan psychologisch bevriezen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Nederlandse doorbraak in tegengaan psychologisch bevriezen

We hadden het al eerder in Nieuws en Co over 'psychologisch bevriezen': het aan de grond aan de grond genageld staan wanneer je schrikt of opeens met gevaar geconfronteerd wordt. Net zoals de vecht of vlucht-respons is het een miljoenen oude reactie die zowel dieren als mensen vertonen.

Hoe dit psychologisch bevriezen (of 'freezen') werkt was lange tijd onduidelijk. Maar via een bijzonder onderzoek met Zuid-Afrikaanse proefpersonen (die aan het zeer zeldzame Urbach-Wiethe-syndroom leiden) ontdekten wetenschappers van de Universiteit Utrecht welk hersengebied een heel belangrijke rol speelt in het tegengaan van dit bevriezen, zodat je makkelijker zou kunnen ontsnappen of terugvechten. Daarmee bestaat ook de hoop dat deze kennis op lange termijn mensen makkelijker van hun angststoornissen zou kunnen afhelpen. Hun resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cell.

We praten met hoofdonderzoeker David Terburg (experimenteel psycholoog aan de Universiteit Utrecht) over hoe hij en zijn collega's tot deze ontdekking kwamen en hoe dit mensen met angststoornissen kan helpen. Het hersengebied heeft trouwens een ietwat moeilijke naam: de basolaterale amygdala. Maar je zult horen dat onze top-presentatrice Lara Rense het (echt, maar dan ook echt, zonder enige voorbereiding) perfect kan uitspreken. ;)