Fragment

Vakblad voor mislukt en minder sexy onderzoek

  1. Fragmentenchevron right
  2. Vakblad voor mislukt en minder sexy onderzoek

Het rommelt al tijden in de psychologie. En dan gaat het niet alleen over figuren zoals Diederik Stapel, maar ook over het feit dat onderzoeken niet altijd dezelfde resultaten opleveren als wetenschappers ze meerdere keren uitvoeren.

En dan bracht de Volkskrant gisteren het verhaal dat de prominente Amerikaanse hoogleraar voedselpsychologie Brian Wansink - die honderden publicaties en een bestseller op zijn naam heeft - wordt beschuldigd van statistische uitglijers en het kopiëren van zijn eigen werk.

Ondertussen zijn er ook initiatieven om psychologisch onderzoek transparanter en betrouwbaarder te maken. Zo lanceerden Nederlandse onderzoekers vorige week het ‘Health Psychology Bulletin’. Een tijdschrift waarin ook plaats is voor onderzoek uit de gezondheidspsychologie dat is mislukt. Of dat niet zo aansprekend of sexy is.

Over het hoe en waarom daarvan praten wij met Rik Crutzen, universitair hoofddocent gezondheidsbevordering aan de Universiteit Maastricht en mede-bedenker en redacteur van het nieuwe vakblad.