Fragment

Indonesië wil wel buitenlandse hulp, maar geen buitenlandse hulpverleners

  1. Fragmentenchevron right
  2. Indonesië wil wel buitenlandse hulp, maar geen buitenlandse hulpverleners

Buitenlandse hulpverleners moeten op last van de Indonesische overheid de rampplek op Sulawesi verlaten. Terwijl een kleine twee weken na de aardbeving en tsunami nog dagelijks lichamen worden gevonden en tienduizenden mensen ontheemd zijn, zegt de regering dat hulporganisaties (ngo's) uit het buitenland niet op eigen houtje naar het rampgebied mogen.

De overheid stelt dat alle buitenlandse hulp moet worden verdeeld in samenwerking met lokale Indonesische organisaties. Dat kan bijvoorbeeld via het Palang Merah, het Indonesische Rode Kruis.

Dat is dan ook precies wat de samenwerkende hulporganisaties doen, zegt woordvoerder Rob van Ooijen. "Wij werken met lokale hulporganisaties, waar we overigens al langere tijd mee samenwerken. Van de negen organisaties die meedoen met de actie Nederland helpt Sulawesi, waren er zeven al actief op het eiland."

Toch loopt de hulpverlening, die inmiddels alle delen van Sulawesi heeft bereikt, niet overal goed, merkte verslaggever Jeroen de Jager. Hij ging mee met Iris van Deinse, die woordvoerder is van het Nederlandse Rode Kruis. Zij is onderdeel van een team van het Internationale Rode Kruis en kan er blijven werken.