Fragment

Uitvinder World Wide Web: 'mensen raken internetmonopolies beu'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Uitvinder World Wide Web: 'mensen raken internetmonopolies beu'

Of we nu met Firefox, Chrome, Safari, of Edge surfen: uiteindelijk zitten we met z'n allen op het World Wide Web. Dat hebben we aan één man te danken. Tim Berners-Lee, de Brit die het World Wide Web in 1989 bedacht en wiens uitvinding het internet tot een onmisbaar onderdeel van ons leven maakte. Zonder het web geen pagina's zoals google, youtube, wikipedia, facebook en twitter of webmail zoals outlook.com en gmail. Om nog maar te zwijgen van al de documenten, foto's, games en video's die ge-upload zijn en die je op elke plaats in de wereld kunt bekijken. Termen zoals 'www', 'http', ''URL, 'HTML' hebben we eveneens aan hem te danken.

Berners-Lee kreeg voor zijn uitvinding tal van onderscheidingen, waaronder de A.M. Turing Award (oftewel de 'nobelprijs' voor de informatica) en een gastoptreden tijdens de openingsceremonie van de olympische spelen van 2012), ook

Vandaag bezocht Berners-Lee de Vrije Universiteit Amsterdam om er een gastcollege te geven. Verslaggever Jeroen de Jager kon hem persoonlijk interviewen en vroeg naar zijn visie op het web van de toekomst. Het is tenslotte zijn eigen creatie die de mensheid dagelijks gebruikt én (jammer genoeg ook) misbruikt.

Voor de liefhebbers: de eerste webpagina in de geschiedenis kun je nog altijd bezoeken.