Fragment

Dit is de oudste tekening ooit gevonden

  1. Fragmentenchevron right
  2. Dit is de oudste tekening ooit gevonden

In een grot in Zuid-Afrika is een steen ontdekt met daarop de oudste tekening die ooit gevonden is. Meer dan 70.000 jaar oud is hij. En wat opvalt, verschillende media zien in die tekening een hashtag, oftewel het hekje dat je op je telefoon kunt vinden en ook veel op social media gebruikt wordt.

Gerrit Dusseldorp, prehistorisch archeoloog aan de Universiteit Leiden, kent de mensen die de ontdekking hebben gedaan goed en heeft in opdracht van hen ook onderzoek gevoerd in de grot (de zogenaamde Blombosgrot te Kaapstad).

Het is niet de oudste afbeelding die ooit gevonden werd. Die vind je gegraveerd op een schelp die op Java ontdekt werd en nu in Naturalis licht. Maar dat mensen verfpatronen begonnen aan te brengen in plaats van te graveren is volgens Dusseldorp een nieuw hoofdstuk in de cultuurgeschiedenis. Verfstrepen kun je immers niet zomaar maken. En daarin was de Homo Sapiens uit Zuid-Afrika dus misschien wel de eerste.

En ook opvallend: alle eerste prehistorische gravures en tekeningen bestonden uit rechte lijntjes die evenwijdig lopen of elkaar kruisen. Met Dusseldorp proberen we daarom het mysterie achter de lijnen en de tekening te achterhalen.