Fragment

Meervoudig gehandicapten vallen tussen wal en schip bij coronavaccinatie

  1. Fragmentenchevron right
  2. Meervoudig gehandicapten vallen tussen wal en schip bij coronavaccinatie

Veel jongvolwassenen met een meervoudige beperking hebben nog altijd geen vaccinatie oproep gekregen. Ondanks hun kwetsbare gezondheid. Het gaat hier om een groep die thuis woont. Dus niet in een zorginstelling. "Het Nederlandse geknip en geplak in het zorgstelsel, daar zijn zij de dupe van", zegt Illya Soffer, directeur van Iederin,

Voor Renate is deze situatie helaas heel herkenbaar. Haar 23-jarige dochter Amber heeft een meervoudige beperking. Ze is verstandelijk beperkt en heeft spierspasmes. Renate verzorgt haar dochter thuis en Amber heeft geen behandeld arts. Daardoor komt ze ondanks haar zeer kwetsbare gezondheid niet in aanmerking voor een vaccinatie. "Je wordt er moedeloos van. Waarom worden deze kwetsbaren niet gezien?", zegt ze tegen Waldy.

"Dit moet gewoon stoppen", zegt Soffer. "Dit zijn huishoudens die als een kaartenhuis in elkaar storten als iemand besmet raakt. Huisartsen hebben daar een rol in. Wij zullen dit weer meenemen aan de tafel om te zeggen dat dit gehannes en gespeel met mensenlevens moet stoppen."