Fragment

Wetenschappelijke EU-instantie bevestigt: neo-nicotinoïden gevaarlijk voor bijen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Wetenschappelijke EU-instantie bevestigt: neo-nicotinoïden gevaarlijk voor bijen

Binnenkort zullen de EU-lidstaten moeten beslissen in welke mate land- en tuinbouwers een drietal veelgebruikte neonicotinoïden (een soort insecticiden) nog mogen toepassen. Voor die beslissing werd er eerst gewacht op een nieuw rapport van de EFSA (oftewel de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid). Gebruik makend van de nieuwste onderzoeken, bekeek deze instantie of haar eerdere conclusie over het gevaar van de stoffen op de bij nog hetzelfde is.

Dat blijkt nu het geval te zijn. Hoewel EFSA het effect niet overal even sterk zag optreden, concludeert het opnieuw dat de insecticiden een risico vormen voor de gezondheid van bijen (zowel de honingbij als de wilde bijen). Gezien het feit dat er een aantal jaren geleden sprake was van een hoog bijensterfte is deze conclusie niet irrelevant.

Koos Biesmeijer (Universiteit Leiden) is professor in de ecologie en wetenschappelijk directeur directeur bij Naturalis. Hij schijnt zijn licht op het nieuwe EFSA-rapport. Verslaggever Marc-Robin Visser bezocht Marcel Derks, een melkveehouder uit Rijkevorst, die naar eigen ervaring de neonicotinoïden nodig heeft.