Fragment

Obama praat morgen in Nederland over leiderschap

  1. Fragmentenchevron right
  2. Obama praat morgen in Nederland over leiderschap

De voormalige Amerikaanse president Barack Obama komt morgen naar Nederland. Aan een select publiek vertelt hij in Amsterdam welke lessen acht jaar presidentschap hem hebben geleerd. Want dat is waar Obama zich tegenwoordig mee bezighoudt: spreken over leiderschap.

De huidige Amerikaanse president, Donald Trump, lijkt een heel andere leider dan Obama. Toch zijn er wel degelijk overeenkomsten, zegt Amerikakenner Laila Frank in Nieuws en Co. “Het zijn allebei ongelofelijke authentieke en autonome leiders, maar wel heel andere types.”

Frank, die ook campagne heeft gevoerd voor Obama, is morgen niet bij de lezing. “Ik vond 1000 euro voor een kaartje een beetje veel, dus ik doe het met de herinneringen aan de optredens die ik wel van hem gezien.”

Volgens Frank is Obama een leider die altijd op zoek is naar verbinding en harmonie. “Hij heeft ooit gezegd: ‘er zijn geen rode of blauwe staten. Er zijn alleen de staten van de Verenigde staten van Amerika.’ Ook is hij iemand die leidt door anderen een belangrijke positie te geven. In zijn campagneteam gaf hij mensen met een eigen expertise heel erg de ruimte.”

Obama richt zich vooral op jongeren

Frank zegt dat Obama zich morgen vooral richt op de jongegeneratie leiders. “Hij zegt dan altijd: ‘ik ga jullie in positie brengen, ikga jullie helpen jullie droom te realiseren, jullie kunnen de wereld veranderen’.Hij richt zich vooral op jongeren onder de 25 en de bevolkingsgroepen die hethardst roepen om verandering. In Amerika kom je dan al snel uit bij deminderheden.”

De belangrijkste boodschap die Obama morgen meegeeft? “Iedereen kan een leider zijn, iedereen heeft een verhaal te vertellen en iedereen heeft een ervaring. Zet dat om. Neem verantwoordelijkheid voor je familie, vrienden, je straat buurt of je land en doe wat je wil veranderen.”