UMC Utrecht kan delirium met nieuwe scan direct herkennen
- Fragmenten
- UMC Utrecht kan delirium met nieuwe scan direct herkennen
Het UMC Utrecht neemt deze maand een nieuw apparaatje in gebruik: de Deltascan. Dit apparaat is een stripje met elektroden dat je op het hoofd moet plakken. Na een meting van maximum enkele minuten kan kan het apparaat al aangeven of de patiënt een delirium heeft. Dat is een kleine maar belangrijke wereldprimeur voor Nederland. Een delirium voorspellen is met de Deltascan ook mogelijk, omdat de kenmerkende hersensignalen (die vooral bij de linkervoorkant tot het midden van de achterkant van de hersenen te meten zijn) al optreden voor de patiënt iets merkt.
Een delirium is een plotseling optredende verwardheid door een lichamelijke oorzaak. Symptomen zoals concentratieproblemen, slapeloosheid en hallucinaties kunnen hierbij optreden. Volgens onderzoeksleider Arjen Slooter krijgen minstens honderdduizend mensen (waaronder vaak ouderen en intensive-care patiënten) per jaar met zo'n delirium te maken.
Zo'n delirium vaststellen of voorspellen kon in het verleden al, bijvoorbeeld met een volledige EEG-scan of vragenlijsten. Maar deze methoden zijn niet erg praktisch en kosten veel tijd. Met de Deltascan hoopt Slooter de behandeltijd en de kosten voor de patiënt met een flink stuk te verminderen. Verslaggever Jeroen de Jager woonde een demonstratie bij.