Fragment

Zelfs als Argentinië nu niet abortus invoert, 'de trend lijkt gezet'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Zelfs als Argentinië nu niet abortus invoert, 'de trend lijkt gezet'

Wordt abortus legaal, of niet? Dat is de grote vraag waar de Argentijnse Senaat vandaag of uiterlijk morgen een oordeel over velt. Zowel voor- als tegenstanders van abortus voeren actie voor het overheidsgebouw.

"Zelfs als het voorstel vandaag strandt, dan nog lijkt er een trend in gang gezet waardoor het niet heel lang meer zal duren", zegt correspondent Marc Bessems.

De stemming in de Senaat is het resultaat van een steeds sterker wordende pro-abortusbeweging. En dat gebeurt ook in andere Latijns-Amerikaanse landen. Terwijl het onderwerp in het overwegend christelijke Zuid-Amerika van oudsher taboe is. 

Ook in Chili wordt actie gevoerd om abortus volledig te legaliseren, bijvoorbeeld door Cristina Heinsohn Bulnes (30). "Ik heb als vrouw het recht om te beslissen wat ik met mijn lichaam wil doen. Maar op dit moment is dat niet helemaal mogelijk in Chili. Daarom doe ik mee aan de protesten."

In Chili is abortus alleen toegestaan onder vergelijkbare omstandigheden als in Argentinië. Maar volgens Bulnes hebben veel Chileense vrouwen geen keus als het gaat om kinderen krijgen. "Als ze jong zwanger worden, hebben ze geen keuze voor een alternatief, behalve thuisblijven en de kinderen opvoeden."