Fragment

Schimmels in zwembaden: is het zo erg?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Schimmels in zwembaden: is het zo erg?

Nederlandse media rapporteren dat een nieuw Nederlands onderzoek schimmel vond op de vloeren van de Nederlandse zwembaden. In feite is het geen nieuwe bevinding (zoals je bv. ook makkelijkere kans op wratten maakt op plaatsen waar mensen veel met blote voeten komen), maar de onderzoekers wilden beter te weten komen waar de zwembadschimmels het meeste voorkomen en waar ze vandaan komen. Het is onderzoek dat nog niet vaak werd uitgevoerd in Nederland. Door 7 zwembaden te bestuderen vonden ze die schimmels vooral in nauwe ruimtes, zoals een doorgang van de kleedkamers naar de doucheruimte. 

Wat zijn het voor soort schimmels die de onderzoekers vonden, kunnen ze gevaarlijk zijn*, en hoe kunnen we onszelf beter tegen ze beschermen? We vragen het aan een van de betrokken onderzoekers: Ana Maria De Roda Husman, hoogleraar in milieuoverdraagbare infectieziekten bij het RIVM en de Universiteit Utrecht.

* In vergelijking met het totale aantal bekende schimmels zijn de meeste schimmels er overigens niet op ingesteld om je ziek te maken en is ons immuunsysteem goed afgestemd om ze aan te pakken. Net zoals bij bacteriën heb je ook goede (functionele) en slechte schimmels.