Fragment

Effect van de pil en vrouwelijke hormoonschommelingen op partnerkeuze niet bewezen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Effect van de pil en vrouwelijke hormoonschommelingen op partnerkeuze niet bewezen

Het zijn ideeën die je regelmatig in tijdschriften en populaire (evolutionaire) psychologie-boeken leest. De hormoonschommelingen die een vrouw tijdens haar menstruatiecyclus ervaart beïnvloeden of ze de ene keer op een macho, en de andere keer op een meer zorgzame man valt. En nog erger: het slikken van of het stoppen met de pil kan er voor zorgen dat je je buddy opeens niet meer aantrekkelijk vindt.

Het idee dat hormonen of de pil soms invloed kunnen uitoefenen op het lichaam van een vrouw is aannemelijk. Maar in deze specifieke gevallen hoef je je geen zorgen te maken. Ten eerste zijn beide beweringen niet alleen omstreden in de psychologie. Ten tweede heeft een nieuwe en zeer grote studie uit Psychological Science geen bewijs gevonden voor zowel de invloed van hormoonschommelingen als de pil op de partnerkeuze.

Die studie was nodig omdat het onderzoek naar vrouwelijke hormonen en de pil zeer jong is en regelmatig beperkingen kende. Ook gebeurde het regelmatig dat media onderzoek uit hun verband haalden en zo onnodig paniek veroorzaakten. We praten erover met neurowetenschapper Estrella Montoya (Universiteit Utrecht). Ook zij onderzoekt de invloed van de pil en hormonen op het gedrag en welzijn van vrouwen.