De haat-liefdeverhouding van 'openluchtmuseum' Giethoorn met Chinezen
- Fragmenten
- De haat-liefdeverhouding van 'openluchtmuseum' Giethoorn met Chinezen
Rust, schone lucht en een oer-Hollands plaatje. Het pittoreske dorp Giethoorn in Overijssel staat bovenaan het lijstje van menig toerist uit Azië en het dorp heeft daar in toenemende mate last van. Het aantal toeristen overstijgt de bevolking: er wonen zo'n 2600 mensen in Giethoorn, terwijl er jaarlijks honderdduizenden toeristen op bezoek komen.
Het voelt steeds meer als een openluchtmuseum, zegt Nick Altena in het radioprogramma Nieuws en Co. "Als bewoner ervaar ik dat zeker zo, zeker bij de Aziatische toeristen. Ze maken foto's door je huis heen. Ze zetten hun lens gewoon op je raam."
Altena woont al 22 jaar in Giethoorn en nu heeft hij zijn rolgordijnen maar dichtgetrokken. Ook heeft een hek om zijn huis heen, maar veel helpt dat niet: "ze klimmen er gewoon overheen". Met enige regelmaat treft hij toeristen aan op het bankje naast zijn huis.
Tolerantie neemt wat af
Gisteren maakte Amsterdam een plan wereldkundig waarmee wordt geprobeerd om het aantal toeristen in te dammen. Giethoorn gooit het over een andere boeg en probeert met een speciale 'omgevingsregisseur' de balans te vinden tussen toerisme en leven. Omgevingsregisseur Bert Kleen vertelt dat hij moet werken in een spanningsveld: met economische belangen aan de ene kant en de leefbaarheid aan de andere.
Bijna iedereen vindt wel dat de toeristen erbij horen, benadrukt hij. Hij zegt weinig 'Gietersen' te hebben ontmoet die helemaal tegen toerisme zijn, maar merkt dat de tolerantie wat aan het afnemen is. "Als je jarenlang naast je buurman hebt gewoond, waarmee je zelfs je bruggetje deelt, en dat wordt een bed and breakfast, dan heb je ineens iedere dag een andere buurman. Dan krijg je minder het gevoel dat het dorp nog van jezelf is."
Huizen te koop
Wie door Giethoorn wandelt, ziet op veel plekken huizen te koop staan. Toch is er nog geen sprake van Venetiaanse taferelen, waar de inwoners massaal verhuisd zijn. Makelaar Martijn Mennink liet eerder weten dat hij niet de indruk heeft dat mensen wegtrekken. "Het zuidelijke en het noordelijke deel zijn nog heel idyllisch en rustig." Wel speelt de vergrijzing een rol denkt hij, omdat er veel huizen met grote tuinen en dus veel onderhoud zijn.
Vorig jaar kocht een Chinese ondernemer, die zijn kapitaal verdiende met de verkoop van babymelk, zeven panden op in Giethoorn. Alarmerend nieuws voor de inwoners, die vreesden dat hun dorp steeds meer zou worden ingenomen. Het avontuur was echter snel weer voorbij. De ondernemer heeft spijt van zijn investing. "Giethoorn is niet wat we ervan verwacht hadden", zei hij in decembertegen De Stentor. Inmiddels heeft hij de panden alweer te koop gezet.
Maatregelen
De gemeente heeft vorige maand een pakket maatregelen gepresenteerd die nog voor het toerismeseizoen worden ingevoerd. Zo worden de slootjes beter toegankelijk gemaakt, wordt foutparkeren aangepakt en worden spiegels langs de gracht vernieuwd, zodat schippers van rondvaartboten en toeristen beter zicht hebben op de boten die om de hoek varen.
Begrip
Ondernemer Gabriella Esselbrugge heeft zich actief ingezet om meer Chinese toeristen naar Giethoorn te krijgen. Ze runt een familiehotel in het dorp. Ze komt regelmatig in China en probeert haar Aziatische gasten meer uitleg te geven over wat wel en niet gewaardeerd wordt in het dorp. "Daarom zijn we vier jaar geleden begonnen met uitgeven van de Giethoorngids, ook in het Chinees. Daarin leggen we uit dat Giethoorn een dorp is waarin gewoond, gewerkt en gerecreëerd wordt."
Ze probeert vooral het begrip te vergroten. Toerisme hoort er nou eenmaal bij, zegt ze en Esselbrugge is blij dat de mensen massaal naar het dorp komen. "We zorgen graag dat mensen hiernaartoe komen en we zijn er blij mee dat er het hele jaar door gasten zijn. We kunnen moeilijk na de herfstvakantie tegen ons personeel zeggen: het was gezellig, we zien jullie volgend jaar weer."
Omgevingsregisseur Kleen vat het treffend samen: "Gietersen vinden dat we wel gastvrij moeten zijn als dorp, maar we moeten het wel in goede banen leiden."