Fragment

Dit zijn de (maffe) winnaars van de Ig Nobelprijzen 2018

  1. Fragmentenchevron right
  2. Dit zijn de (maffe) winnaars van de Ig Nobelprijzen 2018

Achtbanen die goed zijn tegen nierstenen, menselijk speeksel als boenmiddel, impotentie detecteren met postzegels. Het was opnieuw een rijke oogst dit jaar bij de uitreiking van de Ig Nobelprijzen, de jaarlijkse parodie op de Nobelprijs, waarbij prijzen worden uitgereikt voor onderzoeken die eerst grappig zijn en daarna aan het denken zetten. 

Kees Moeliker, bioloog en directeur van het Natuurhistorisch museum van Rotterdam, won de prijs voor zijn onderzoek naar necrofiele homoseksualiteit bij eenden. Sindsdien is hij Europees jurylid en mede-organisator van het event. We overlopen met hem een aantal van de winnende onderzoeken. Interessant is dat de organisatoren volgens Moeliker moeilijk in staat zijn om de (duizenden) ingezonden genomineerde onderzoeken inhoudelijk te controleren of de resultaten te herhalen. Lachen en nadenken komt dus op de eerste plaats, maar enige voorzichtigheid is eveneens geboden. 

Een lijst met de Nederlandse winnaars over de jaren heen kun je hier vinden. De hele (geschifte) uitreikingsceremonie van 2018 kun je hier volledig bekijken.