Naar homepage
Fragment

Opvoedingskwesties: als je kind opeens aangehouden wordt

  1. Fragmentenchevron right
  2. Opvoedingskwesties: als je kind opeens aangehouden wordt

We waren sowieso van plan om vandaag een driedelige miniserie te beginnen waarbij we deskundigen bevragen hoe je als ouder om kunt gaan met netelige opvoedingskwesties. En toen was er vannacht het bericht van de Telegraaf: de 15 jarige zoon van de burgemeester van Amsterdam Halsema is vorige maand aangehouden door de politie. De Telegraaf spreekt van een inbraak, maar volgens de advocaat van de minderjarige jongen ging het om 'verboden kwajongenswerk.

Femke Halsema is naast burgemeester, natuurlijk ook ouder. En ze is niet de enige die te maken heeft met een kind dat dit soort dingen uitspookt. Hoe reageer je dan als ouder het beste wanneer je zoon of dochter met politie en justitie in aanraking komt? We vragen het aan Peter van der Laan, bijzonder hoogleraar reclassering van jongeren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Van der Laan wijst erop dat verreweg de meeste jongeren die met de politie in aanraking kwamen niet de criminelen van morgen worden, dankzij de politie en (vooral) de ouders die de jongere corrigeren.