Fragment

'Doorbraak niet groot genoeg voor Nobelprijs'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Doorbraak niet groot genoeg voor Nobelprijs'

De kans dat de onlangs overleden Stephen Hawking alsnog een Nobelprijs krijgt voor een artikel die hij vlak voor zijn dood zou hebben geschreven, is niet zo groot. Dat zei Stefan Vandoren, theoretisch Fysicus aan de Universiteit Utrecht in Nieuws & Co. “Het artikel is niet echt een grote doorbraak, maar het is wel weer een stapje voorwaarts in een groter onderzoeksprogramma.”

Net voor zijndood voltooide Hawking een artikel, dat volgens de Britse krant The Sunday Times mogelijk zijn belangrijkstenalatenschap is voor de mensheid. Hij deed dat samen met zijn Belgische collegaThomas Hertog, met wie hij jarenlang heeft samengewerkt. 

Volgens Vandorengaat het vooral om een update. “Het oorspronkelijke artikel is al bijnaeen jaar oud. Vooral zijn mede-auteur heeft een aantal aanpassingen gedaan. Zehebben daarin een betere onderbouwing gegeven”, zei hij.

Hawking publiceerde in 1983 met zijn Amerikaanse collega JamesHartle de theorie over de oerknal en het ontstaan van het alsmaar uitdijendeheelal. Die theorie leidde tot het inzicht dat er niet een universum is, maardat er meer universums moeten zijn. Die zouden een achtergrondstraling in hetheelal veroorzaken.

In het onlangs voltooide artikel beschrijven Hawking en Hertoghoe, met behulp van een ruimteschip, die straling zou kunnen worden gemeten enzo het bewijs kan worden geleverd voor het bestaan van een 'multiversum'.

Vandoren heeft veel waardering voor Hawking. “Als je het hele werk van hem naast elkaar legt, is het wel van zo'n statuur dat hij een Nobelprijs zou verdienen, maar inde wil van Alfred Nobel stond dat een theorie wel testbaar en meetbaar moet zijn. Daar had hij helaas de tijd niet meer voor.”