Fragment

'Straling bij mislukte Russische rakettest wellicht van experimentele radioactieve brandstof'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Straling bij mislukte Russische rakettest wellicht van experimentele radioactieve brandstof'

Er zijn toch verschillende radio-actieve deeltjes gevonden bij de mislukte en dodelijke Russische rakettest in Severodvinsk van twee en een halve week geleden. Dat heeft de Russische meteorologische dienst bekendgemaakt aan het Russische persbureau Interfax, nadat het de nodige testen in de omgeving uitvoerde. En dat terwijl de Russische autoriteiten eerder benadrukten dat er bij het ongeluk geen schadelijke stoffen waren vrijgekomen.

Stralingsdeskundige Lars Roobol (RIVM) vertelt ons dat er iets vreemds aan de hand is met de samenstelling van de radioactieve wolk die de Russische meteorologisch dienst heeft gemeten. Deze lijkt niet voort te komen uit een explosie van een nucleaire bom of een typische mini-reactor, maar lijkt sterk op de samenstelling van een ongebruikelijke radioactieve batterij. Die batterij (eerder vrij onsuccesvol uitgetest als raketmotor in de jaren 60) bestaat uit radioactief afval die zoveel warmte genereert dat het een raket zou kunnen doen lanceren.

We spreken Roobol ook over de gezondheidsrisico's van deze radioactieve deeltjes voor de omgeving.

Update 6 september 2019: In de tussentijd zijn er meer details en aanwijzingen doorgesijpeld, waardoor de conclusie over de oorzaak van de radioactiviteit opnieuw anders is komen te liggen. De krant het NRC maakte het volgende overzichtelijke artikel.