Fragment

'Marokkaanse Nederlander was baas van IS-spionagedienst in Aleppo'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Marokkaanse Nederlander was baas van IS-spionagedienst in Aleppo'

Een in Marokko geboren Nederlander was leidinggevende bij de inlichtingendienst van terreurgroep IS, zegt een Franse onderzoeksjournalist. De Nederlander zou verantwoordelijk zijn geweest voor gewelddadige verhoringen van westerse gevangenen in het Syrische Aleppo.

Journalist Matthieu Suc baseert zich op gesprekken met inlichtingendiensten en ex-jihadisten. Hij deed jarenlang onderzoek naar de geheime dienst van Islamitische Staat en schreef het net verschenen boek Les espions de la terreur.

"De Nederlander speelde een centrale rol bij de geheime dienst van IS", zegt de schrijver in een interview met Frankrijk-correspondent Frank Renout. 

'Consul in Den Bosch'

Het zou gaan om de in Rabat geboren Mohammed A. Hij groeide op in Nederland en had een Nederlands paspoort. "Zijn vader was Marokkaans consul in Den Bosch", zegt Suc.

"Zelf stelde A. vooral vragen, maar zijn ondergeschikten gingen soms extreem gewelddadig en sadistisch te werk", zegt Suc. "Hij moest erachter komen of de gevangenen geen spionnen waren voor het Westen."

Uiteindelijk zou de man zelf door IS beschuldigd worden van spionage voor het Britse MI6. Volgens de Fransman zeiden tientallen betrokkenen dat de Nederlander inderdaad geheimen zou hebben doorgespeeld aan de Britten. In 2014 zou A. door zijn strijdmakkers zijn vermoord.