Fragment

Gezondheidseffecten van staand werken overschat?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Gezondheidseffecten van staand werken overschat?

2,5 kilo verliezen per jaar is niet niks. Maar zou jij het er voor over hebben als dat betekent dat je elke dag zes uur extra zou moeten gaan staan in plaats van te zitten? Het is de eindconclusie van de eerste systematische review over het effect van staand werken op het aantal calorieën dat je verbrandt. En: je moet 65 kilo wegen én je mag niet extra gaan eten.

De review (een vergelijkend overzicht van studies die over het onderwerp zijn gepubliceerd) verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift European Journal of Preventive Cardiology en was ook broodnodig. Vele studies zijn over het onderwerp gepubliceerd, maar vele ervan vertoonden beperkingen in de onderzoeksmethodes.

Hoe zit het dan met andere gezondheidseffecten van rechtstaan? En moet je echt meer staan om een actief leven te kunnen leiden? Dat vragen we aan professor Liesbeth van Rossum, internist en hoogleraar endocrinologie aan het Erasmus MC en Centrum Gezond Gewicht.
Verslaggever Karin Alberts ging ook naar grafimediabedrijf Zalsman in Zwolle en zag hoe ze daar hun werknemers activeren. In 2016 werd Zalsman verkozen tot het vitaalste bedrijf van Nederland.