Fragment

Voorzitter ISO: 'Studenten bellen me huilend op'

foto: Robin van Lonkhuijsen | ANPfoto: Robin van Lonkhuijsen | ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Voorzitter ISO: 'Studenten bellen me huilend op'

"Als studenten je huilend opbellen, dan weet je dat het slecht met ze gaat." Dahran Çoban, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), vertegenwoordigt studerend Nederland. Vakken worden gehaald, zegt ze. "Maar de mentale kant gaat echt slecht."Het ISO heeft onderzoek laten doen naar het verband tussen online onderwijs en de mentale gezondheid van studenten. Het gebrek aan fysiek onderwijs veroorzaakt eenzaamheid en concentratieproblemen bij studenten. "De kantoortelefoon staat doorgeschakeld naar mijn werktelefoon. Het is wel uniek dit jaar dat mensen zo geëmotioneerd zijn door de situatie, dat ze ons huilend opbellen.


Studenten hebben het idee dat ze vergeten worden, dat problemen niet gezien worden en dat ze niet serieus genomen worden, vertelt Çoban. Het is voor studenten geen houdbare situatie. "Dat is heftig om te horen."


"We proberen mensen te vertellen dat er een luisterend oor is", zegt Çoban. Maar het idee dat de situatie onhoudbaar is, dringt zich op. Met vreedzaam demonstreren en tweewekelijks overleg met de minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven, hoopt Çoban dat de politiek op zijn beurt naar háár luistert. 


In Miss Podcast vertelt Dahran Çoban over de belangrijkste geluiden uit haar leven. Een gesprek over strijdbare studenten, haar obsessie met Harry Potter, Turkse bruiloften, roeien en durven leven.