Fragment

Vuurwerkbranche niet blij met dreigend verbod op rotjes

  1. Fragmentenchevron right
  2. Vuurwerkbranche niet blij met dreigend verbod op rotjes

Het kabinet komt donderdag met een besluit om de verkoop van rotjes nog dit jaar te verbieden. Dat melden bronnen in Den Haag. 

Kamerlid Carla Dik Faber van de ChristenUnie zegt blij te zijn, als het kabinet inderdaad tot zo'n rotjesverbod besluit. Zij denkt dat oudejaarsavond daar veiliger mee wordt, zegt ze bij Langsdelijn En Omstreken.

De vuurwerkbranche is teleurgesteld. Leo Groeneveld van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland vreest dat de viering van oud en nieuw er juist onveiliger van wordt. 'Het mag acht uurtjes per jaar, rotjes afsteken. Je moet dat plezier niet bij jongeren weg halen. Temeer daar ik denk dat ze uitwijken naar illegaal vuurwerk. Als je geen rotjes meer kunt kopen wordt je bijna gedwongen dat in Duitsland of België te halen. Met dat vuurwerk wordt veel meer schade aangericht'.

Volgens Groeneveld is knalvuurwerk commercieel gezien niet zo interessant voor de branche. Rotjes vormen maar acht procent van de omzet, en de marges zijn maar klein. 'Maar het is onderdeel van de traditie, iedereen heeft toen ie jong was genoten van dit vuurwerk.'