Fragment

Icoon van de Watersnoodramp maakte de ramp niet eens mee

  1. Fragmentenchevron right
  2. Icoon van de Watersnoodramp maakte de ramp niet eens mee

De foto van de in een paardendeken gehulde Maria Zoeteman werd het icoon van de Watersnoodramp in 1953. Haar foto haalde alle internationale media. Onterecht, vindt ze zelf. Ze was niet thuis toen de dijken braken. 

De foto van Maria siert ook de cover van het nieuwe fotoboek The Flood dat donderdag verscheen. In dit boek staan allemaal foto's van fotografen die destijds naar Zeeland reisden om de ramp vast te leggen. Els Kerremans was de samensteller van het boek. 

'In de afgelopen 65 jaar waren er wel boeken met getuigenissen uitgebracht, maar nog nooit een fotoboek', vertelt Els Kerremans. Ze zag continu dezelfde foto's naar boven komen, maar was benieuwd naar wat er nog meer was gemaakt. In talrijke archieven ontdekte ze fantastisch fotomateriaal dat voor het eerst aan de vergetelheid kon worden ontrukt.

Op de cover dus die foto van Maria Zoeteman. Zoeteman vertelt aan radioverslaggever Reinout Meijer dat ze niet werden geëvacueerd, maar juist naar Tholen toe gingen. Ze was namelijk niet thuis toen haar woonplaats door de dijkdoorbraak werd getroffen. Zelf wijt ze het succes van de foto aan de driehoeksstijl waarin ie genomen is. Els Kerremans snapt wel waarom juist deze foto zo aansloeg. 'Eén van haar kinderen kijkt je recht aan, dat is interessant. En Maria is een fantastisch mooie vrouw.' 

Een andere foto uit het boek The Flood maakt ook veel indruk op Els. 'Op die foto is een man te zien die met z'n lieslaarzen in het landschap staat te turen. Daarop zie je dat die watersnoodramp een verwoestend effect had gehad, en het Zeeuwse landschap niet meer te herkennen was.'