Fragment

'Nederlandse' Schoutens namens VS naar Pyeongchang

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Nederlandse' Schoutens namens VS naar Pyeongchang

Behalve Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Carlijn Achtereekte zal er volgende maand in Pyeongchang toch nog een 'Nederlandse' schaatsster uitkomen op de drie kilometer. Carlijn Schoutens heeft zich afgelopen nacht namelijk geplaatst. En dat deed ze bij de Amerikaanse selectiewedstrijden.


"Ik wist dat het kon, maar om te zeggen dat ik het verwacht had." Schoutens is blij dat ze zich heeft geplaatst. De 22-jarige Schoutens, geboren met een dubbel paspoort maar sinds 2014 uitkomend voor de VS, won de 3.000 meter tijdens de trials in Milwaukee in een tijd van 4.14,03.


"Ik wilde wel naar Amerika om te schaatsen, maar ik was er niet mee bezig dat ik ook voor Amerika naar de spelen kon. Pas toen ik hier kwam wonen en grote stappen ging maken wist ik dat het mogelijk was."


Schoutens was na haar juniorentijd op zoek naar een nieuwe ploeg en kwam in Amerika terecht. "Hier heb je een goede kans om een ploeg te komen. Er zijn nu eenmaal minder schaatsers. Daarnaast leek het mij geweldig om in Salt lake City, op hoogte, te kunnen schaatsen."


Voorlopig zien we Schoutens niet terug in Nederland. "Of ik ooit weer in Nederland ga wonen weet ik niet, maar ik denk niet dat ik ooit nog als schaatsster in Nederland woon. Ik ben erg tevreden met hoe het hier gaat."