Fragment

Sloop Muur van Mussert van de baan na verlening monumentstatus

  1. Fragmentenchevron right
  2. Sloop Muur van Mussert van de baan na verlening monumentstatus

De plannen voor de sloop van De Muur van Mussert in Lunteren zijn definitief van de baan. Dat bevestigde een woordvoerder van de camping waar de muur staat, nadat minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen dinsdag besloot dat de Muur een officieel rijksmonument wordt.

Volgens woordvoerder Ronald Busser wil camping De Goudsberg zo snel mogelijk in overleg over hoe het verder moet met de muur. 'De muur past niet binnen de exploitatie van de camping. Misschien moet er een stichting komen die de grond waarop de muur staat koopt of in erfpacht neemt', aldus Busser bij Langs de Lijn En Omstreken.  

'We moeten nu samen uitzoeken hoe we deze zaak kunnen afwikkelen. Het monument moet bewaard blijven, maar je kan de camping niet voor de kosten laten opdraaien', zegt historicus Ad van Liempt. Hij was een van de meer dan 30 historici die vorig jaar in een petitie pleitten voor het behoud van de muur van Mussert. De historici kwamen in actie toen de camping bekend maakte de muur te willen slopen. 

De muur werd in de jaren '30 gebouwd in opdracht van de NSB. Hij werd gebruikt voor de toespraken die Mussert hield voor zijn verzamelde aanhangers. Dat hij nu een rijksmonument wordt is een goede zaak, aldus Van Liempt: 'We hebben in Nederland honderden monumenten om de bevrijding te herinneren, maar het is ook goed om stil te staan bij de correlatie die in het land plaatsvond.'