Naar homepage
Fragment

'Auschwitz at iedere avond een hapje mee'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Auschwitz at iedere avond een hapje mee'

Welke effecten hebben de verschrikkingen van de Tweede wereldoorlog op kinderen die die oorlog in volle hevigheid meemaken én de generatie na hen? De documentaire 'Tedje en Meijer: de belofte van liefde' probeert daar een antwoord op te geven.

Tedje van 18 jaar oud en Meijer van 19 komen in mei 1945 in elkaars leven. De twee weeskinderen hebben allebei de oorlog alleen moeten doorstaan en ontmoeten elkaar na de bevrijding op de Gemeentelijke Inhaalcursus voor Ondergedoken Leerlingen. De inmiddels 91-jarigen zijn sindsdien onafscheidelijk.

Documentairemaakster Heleen Minderaa volgde het stel omdat ze duidelijk wilde maken dat iedereen anders met de oorlog omgaat. Tedje spreekt weinig over wat ze heeft meegemaakt, Meijer juist veel. Ze hebben zich na de oorlog volledig op elkaar en de liefde voor  elkaar gericht, en daardoor een hele sterke band gekregen.

Ook is er aandacht voor de tweede generatie. De kinderen van Tedje en Meijer, Mirjam en Ruben, spelen een belangrijke rol in de documentaire. Mirjam vertelt dat de oorlog altijd voelbaar was in het liefdevolle gezin. ‘
Auschwitz zat aan tafel en at iedere avond een hapje mee’.

Dat haar ouders zo hecht zijn heeft soms ook een schaduwzijde. ‘Ze houden ontzettend veel van ons, maar het is een band waarin eigenlijk geen plek is voor anderen’. Het was lastig dat zij en haar broer als kinderen niet mee konden praten over wat hun ouders hebben meegemaakt in de oorlog.

De documentaire 'Tedje en Meijer: de belofte van liefde' wordt morgen, op 4 mei, om 23.00 uur uitgezonden op NPO 2.