Fragment

Nieuwsforum met Wierd Duk, Koen Petersen en Tom Mikkers

  1. Fragmentenchevron right
  2. Nieuwsforum met Wierd Duk, Koen Petersen en Tom Mikkers

In het Nieuwsforum bespreken we de opvallendste gebeurtenissen van de week. Dat doen we met journalist en voormalig Rusland verslaggever Wierd Duk, Amerikadeskundige Koen Petersen en predikant Tom Mikkers. 

Storm Eunice
Het was een stormachtige week, na Dudley raasde storm Eunice het land door. Een ontregelende gebeurtenis, waarbij vier doden te betreuren zijn. 

Spanningen Oekraïense grens
Gaat Rusland buurland Oekraïne binnenvallen? Of blijft het bij een wedstrijdje 'powerplay' met de Verenigde Staten? De situatie is in elk geval zeer gespannen, nu aan de grens 150.000 Russische militairen zijn gestationeerd en het land nucleaire oefeningen heeft aangekondigd. Aan de andere kant waarschuwt de Amerikaanse president Biden steeds harder dat Rusland op oorlog uit is.

Evaluatie corona-aanpak
Nu we aan misschien wel het einde van de pandemie zitten, is het terugkijken begonnen. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid, de OVV, nam onder leiding van Jeroen Dijsselbloem de eerste fase kritisch onder de loep.

Schikking Prins Andrew
Prins Andrew schikte deze week met de Amerikaanse vrouw die hem aanklaagde voor seksueel misbruik toen zij tiener was. Een slepende rechtszaak is daarmee van de baan. Het is officieel onbekend wat de zoon van de Britse koningin heeft betaald, maar de schattingen in Britse media lopen uiteen tussen de 10 en 15 miljoen euro. Dat terwijl Andrew het misbruik altijd ontkend heeft.

Doping bij jonge kunstrijder
Op de Olympische Spelen in Peking blijft de zaak rond kunstrijdster Kamila Valijeva de gemoederen bezighouden. 15 jaar is ze pas, en ze werd betrapt op doping. Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, is erg kritisch op de begeleiding van Valijeva.

Schorsing Kamerlid Gündogan
Zondag kwam VOLT met een opmerkelijke mededeling: het kamerlid Nilüfer Gündogan werd per direct geschorst. Er zouden meldingen van 'grensoverschrijdend gedrag' zijn gedaan. Vandaag maakte Gündogan bekend dat ze een kort geding aanspant tegen VOLT. Ze eist een schadevergoeding en rectificatie van haar partij én ze wil dat de schorsing wordt teruggedraaid.