Fragment

Gronings gas kan weg, we maken het gewoon zelf!

  1. Fragmentenchevron right
  2. Gronings gas kan weg, we maken het gewoon zelf!

Nu we in hoog tempo van meer dan 20 miljard naar slechts 12 miljard kuub Gronings gas per jaar moeten, worden rigoureuze maatregelen voorgesteld zoals het massaal afkoppelen van de gasleiding. Dat gaat de Eindhovense wetenschapper Richard van de Sanden te snel. 

'De paniek die nu ontstaat rondom de gasdiscussie in Groningen vind ik niet zo goed. Ik mis de nuance', zegt hij.  'Het is niet mogelijk zeven miljoen huizen direct van het gas af te halen en ze te voorzien van hernieuwbare elektriciteit.' Volgens Van de Sanden zullen oude wijken het gas nog heel lang nodig hebben, en moeten nieuwe wijken wel elektrische energie gebruiken.

Hij ziet een oplossing in hernieuwbare energie door CO2 en water, waardoor kunstmatig gas gemaakt kan worden. 'Dan is er sprake van groen gas en kan het bestaande gasnet gebruikt blijven worden. Alleen zijn daar dan geen boringen meer voor nodig', vertelt Van de Sanden in Langs de Lijn en Omstreken. 

Economisch gezien kan het nog niet, omdat kunstmatig gas nu nog tien tot twintig keer te duur is. 'Maar ook de andere oplossingen zijn op korte termijn niet direct uitlootbaar. Dat kan ook nog twintig jaar duren.'