Fragment

Organisatie Gold Race gaat uit van koers in het voorjaar op lokaal circuit

  1. Fragmentenchevron right
  2. Organisatie Gold Race gaat uit van koers in het voorjaar op lokaal circuit

Gaat het niet zoals het moet, dan moet het volgens koersdirecteur Leo van Vliet maar zoals het gaat. De Amstel Gold Race, de enige Nederlandse voorjaarsklassieker op de internationale wielerkalender, moet dit jaar worden verreden op een afgesloten parkoers van 18 kilometer lengte.

Over de kans dat 'zijn' Gold Race, anders dan in 2020, op zondag 18 april inderdaad verreden wordt, is de voormalige wielerprof positief gestemd. "Maar dat is niet zo vreemd. Ik bekijk het leven nu eenmaal altijd van de zonnige zijde."

Draaiboek ligt klaar

De organisatie van de wielerwedstrijd door het Limburgse land heeft het draaiboek al een aantal maanden klaarliggen. "Afgelopen najaar hadden we dit plan al uitgedokterd. Iedereen, inclusief de veiligheidsregio, was onverdeeld enthousiast over de wijze waarop wij de Gold Race wilden organiseren", aldus Van Vliet.

Omdat de wedstrijddirecteur niet kon garanderen dat omwonenden hun huizen niet zouden verlaten, ging er alsnog een streep door de wedstrijd. "Nu gaan we uit van hetzelfde scenario, met het grote verschil dat we vorig jaar nogal ad hoc te werk moesten gaan en nu over een doordachtere en verbeterde versie beschikken."

Video niet beschikbaar

In grote lijnen heeft de organisatie het parcours al uitgestippeld. Het peloton rijdt de Brakkeberg af, de Geulhemmerberg op, de Rasberg of Kuitenbergweg af, de Bemelerberg op, de Daalhemmerweg af en de Cauberg op. In de laatste omloop ligt de eindstreep, net als in 2019 het geval was.


Van Vliets grootste uitdaging is om er voor zorg te dragen dat het publiek wegblijft langs het parcours. "Op zich moet dat niet zo'n groot probleem zijn. We zullen alle toegangswegen afsluiten en de toeschouwers vriendelijk doch beleefd verzoeken om de wegversperringen niet te omzeilen door bijvoorbeeld dwars door de weilanden te lopen.

"In het centrum van Valkenburg gaan we metershoge hekken plaatsen die de toeschouwers het zicht moeten ontnemen. Voor het overige doen we een beroep op het gezonde verstand van de wielerliefhebbers. Mensen die zich desondanks niet aan de regels willen houden, hebben overigens niets te vrezen. We zullen geen jacht maken op toeschouwers die ondanks alles toch langs de kant van het parcours staan."