Fragment

Bellingcat ziet gelijk bevestigd: het waren de Russen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Bellingcat ziet gelijk bevestigd: het waren de Russen

Geen champagne of slingers vandaag bij het journalistiek onderzoekscollectief Bellingcat, maar hun bevindingen van twee jaar geleden werden wel officieel bekrachtigd: de Buk raket die MH17 neerhaalde was wel degelijk afkomstig van Russisch militairen. 

Het Internationale onderzoeksteam JIT maakte het nieuws vandaag bekend, maar twee jaar geleden werd deze conclusie al getrokken door het journalistiek netwerk Bellingcat. Henk van Ess, zelf ook onderzoeker bij Bellingcat, is tevreden dat blijkt dat de manier van onderzoek van Bellingcat werkt. Maar hij is teleurgesteld dat het officiële onderzoek zo lang op zich heeft laten wachten. 

Bij 'open source' onderzoek kijkt Bellingcat naar sporen die mensen achterlaten op internet: films, foto’s en andere gegevens. Op die manier kwam Bellingcat er achter dat de Buk raket afkomstig was van een Russische eenheid. Een medewerker ging alle digitale sporen na en kwam tot de conclusie die het JIT vandaag bevestigde.

Vrijdag komt Bellingcat met nieuwe feiten over MH17, de organisatie heeft volgens Henk van Es maatregelen genomen om wraakacties van de Russen te voorkomen. 'We hebben allemaal een ander wachtwoord ingesteld'.