Fragment

'Urgendazaak is drama voor de rechtsstaat'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Urgendazaak is drama voor de rechtsstaat'

Milieuorganisatie Urgenda won dinsdag opnieuw de zaak tegen de Nederlandse staat. Het gerechtshof in Den Haag oordeelde net als de rechtbank in 2015 dat de Nederlandse overheid de uitstoot van broeikasgassen sneller moet verminderen. Advocaat Lucas Bergkamp is niet blij met de uitspraak, hij noemde het een ‘dramatische dag voor de rechtsstaat’ in Langs de lijn en Omstreken.

Bergkamp is advocaat en emeritus hoogleraar internationaal milieuaansprakelijkheidsrecht. Hij vindt dat de rechter met de uitspraak op de stoel van de uitvoerende macht is gaan zitten, en dat is gevaarlijk. In zijn ogen moet de politiek over milieumaatregelen gaan, niet de rechter. Bergkamp verwacht nu meer zaken zoals deze. ‘Hiermee is een rijk terrein geopend om de rechter te betrekken bij besluitvorming’.

De advocaat hoopt dat minister Wiebes tegen de uitspraak in cassatie gaat. Mocht dat niet gebeuren dan hoopt Bergkamp dat de Hoge Raad de zaak zelf naar zich toe trekt, in dat geval spreekt men van ‘cassatie in het belang der wet’. 

Foto: Urgenda-directeur Marjan Minnesma en actievoerders voor het gerechtshof waar het hoger beroep dient.