Fragment

Filmmakers bouwen verwoeste woonwijk virtueel na voor serie over Enschedese vuurwerkramp

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Filmmakers bouwen verwoeste woonwijk virtueel na voor serie over Enschedese vuurwerkramp

Voor een televisieserie over de Enschedese vuurwerkramp wordt de verwoeste woonwijk Roombeek virtueel nagebouwd. Dat kondigt producent Gerd-Jan van Dalen aan in Langs de Lijn en Omstreken

De serie verschijnt bij de EO in mei 2025, precies 25 jaar nadat een opslagruimte van S.E. Fireworks in Enschede vlam vatte en ontplofte. Er vielen 23 doden en 950 mensen raakten gewond. De wijk Roombeek werd grotendeels van de kaart geveegd.

Impact in beeld brengen

Het betreft een dramaserie, gebaseerd op de werkelijke ramp. "We gebruiken werkelijke verhalen van mensen die betrokken zijn geweest, voor fictieve karakters", zegt Van Dalen. Daarvoor sprak een researchteam met veel slachtoffers, rechercheurs, journalisten en brandweerlieden die de ramp van dichtbij hebben meegemaakt.

Met de serie wil de producent aan het grote publiek tonen hoe groot de impact van de ramp is geweest. "We willen laten zien wat dat trauma met je doet. In sommige gevallen is het trauma te groot om het een plek te kunnen geven."

'Baanbrekend voor Nederland'

De rampplek wordt in een virtuele studio tot leven gebracht. "Op dit moment wordt de wijk in een computer nagebouwd. Dat tonen we op een heel groot ledscherm in de studio, de acteurs staan ervoor te spelen. Dat is baanbrekend voor Nederland."

Video niet beschikbaar