Fragment

'Paasfilm Mary Magdalene heeft een licht feministische agenda'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Paasfilm Mary Magdalene heeft een licht feministische agenda'

Met Mary Magdalene is opnieuw een opvallende Paasfilm uit. Heel lang was er geen markt voor films met een christelijk verhaal, maar sinds The Passion of the Christ is dat veranderd. Sindsdien komt er elk jaar wel een nieuwe film uit rond Pasen met een christelijk tintje, legt filmkenner Rick de Gier uit in Langs de Lijn En Omstreken.

Dit verhaal over Maria Magdalena, één van de belangrijkste vrouwen in de nabijheid van Jezus, spreekt tot de verbeelding. Want wie was Maria Magdalena nou eigenlijk? Vaak wordt ze in films verbeeld als een prostituee of zelfs de geliefde van Jezus. Maar de film Mary Magdalene, gemaakt door een vrouwelijke producent en twee vrouwelijke scenaristen, is bedoeld als 'eerherstel'. Hier is ze een eigenzinnige vrouw die niet wil worden uitgehuwelijk en uiteindelijk besluit om Jezus te volgen.

Rick de Gier is in ieder geval positief over de film die anderen misschien 'te sloom en te vroom' zouden kunnen vinden. 'Deze film heeft een mystieke sfeer en een lichte feministische agenda. Maar het is juist wel verfrissend om na al die eeuwen Jezus vanuit een mannelijk perspectief te zien, het verhaal eens van een vrouwelijk oogpunt te bekijken. In deze film is Maria Magdalena juist de persoon die Jezus' boodschap het beste begrijpt. In de bijbel wordt ze ook vaker genoemd dan de andere discipelen.'