Fragment

Debat: 'Nederland kan al die Poolse migranten niet aan'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Debat: 'Nederland kan al die Poolse migranten niet aan'

De NPO Radio 1-bus staat in Den Haag, waar 13.000 Poolse migranten wonen. Zij doen vaak het werk dat onze eigen Nederlanders liever niet willen doen. Goedkope werkkrachten en goed voor onze economie, zeggen lokale politici. Maar de verschillende gemeenten zien ook allerlei problemen ontstaan, zoals uitbuiting, uitkeringsfraude, overlast in de wijk en overvolle woningen. 

Tachtig procent van de Poolse migranten die in Nederland verblijven, spreken geen Nederlands. Driekwart van de Polen geven aan dat ze langer in Nederland willen blijven wonen. Tijd dat de werkgevers ze taallessen geven? 

Is er op de langere termijn wel genoeg werk voor laagopgeleide migranten uit Oost-Europa? Moet het aantal inwoners in Nederland blijven groeien of juist niet? 

En is immigratie in de toekomst mogelijk een gevaar voor onze sociale vangnetten, om bijvoorbeeld uitkeringen nog te kunnen betalen? Of is dat een mythe? 

Marianne van den Anker praat met onder anderen met Franciszek Roguski (arbeidsjurist), lokale politici Arjen Dubbelaar (Groep De Mos), Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) en John Witkamp (LPF Westland).