Fragment

De afgehaakte millennials & overspannen woningmarkt

  1. Fragmentenchevron right
  2. De afgehaakte millennials & overspannen woningmarkt

Generatie Y krijgt te maken met een opeenstapeling van onzekerheden. Vast werk, een koophuis en ook een pensioen liggen voorlopig ver buiten het bereik van deze generatie. Toch is het percentage jongeren dat naar de stembus ging, gedaald. En waar de 50-plussers zich verenigd hebben onder leiding van Henk Krol, is er bijvoorbeeld geen partij voor de starters. Is er een groep afgehaakt? En dreigt deze groep de lasten te moeten dragen in de toekomst? 

Rob Oudkerk reist af naar een studentenhuis in Utrecht om met betrokkenen te praten over de uitdagingen waar millennials voor staan en de redenen om wel of niet in actie te komen. Volgens historicus Maarten van Rossem is het niets nieuws dat jongeren niet betrokken zijn bij de politiek. ‘Van mij mag die stemgerechtigde leeftijd weer omhoog naar 23 jaar. Ik heb genoeg studenten voorbij zien komen om te weten dat ze pas rond de 25 jaar een beetje volwassen worden.’ Youness Ouaali is een dertiger die zijn vertrouwen in de democratie helemaal heeft opgegeven. ‘Ik heb niet gestemd en zal ook nooit gaan stemmen. Je hebt niks aan de politiek en het zal me ook echt een worst wezen. Ik leef gewoon mijn eigen leven om te overleven.’ Natasha Elfrink is een maatschappelijk en politiek betrokkenen jongere. Zij is bang dat haar generatie zich niet bewust is van de ernstige gevolgen van bepaald beleid. ‘Als je zelf niet weet wat je wil, dan valt er moeilijk voor te vechten.’ Noortje Blokhuis, voorzitter van DWARS, de jongerenbeweging van GroenLinks, is een stuk positiever over haar generatie. ‘We doen niet iets concreets, maar we reizen veel met de trein, zijn vegetariër en vliegen minder vaak.’

Verder in de uitzending: In de knel wegens overspannen woningmarkt

Het besteedbaar inkomen van huurders is de afgelopen jaren gedaald, terwijl de huurprijzen fors zijn gestegen. Voornamelijk voor de middenklasse in Amsterdam vormt dit een groot probleem. Janneke van Oosterwijk woont na twaalf jaar nog steeds noodgedwongen in een studentenstudio. Voor een huurwoning in het middensegment, moet ze inmiddels vier keer de bruto huurprijs verdienen. Is Amsterdam straks alleen nog voor de rijken? Marianne van den Anker reist af naar de studio van Janneke in Amsterdam waar Janneke in debat gaat met Reinier van Dantzig van D66 Amsterdam.