Fragment

Malik Azmani: ‘Wij houden een systeem in de lucht dat stimuleert dat je illegaal dient te migreren richting Europa’

  1. Fragmentenchevron right
  2. Malik Azmani: ‘Wij houden een systeem in de lucht dat stimuleert dat je illegaal dient te migreren richting Europa’

In Kwesties van de afgelopen week stond het opvangen van asielzoekers in de eigen regio centraal. VVD-Kamerlid Malik Azmani, oprichter van AZC-Alert Tamara Wulffelé, voormalig vluchteling Waed Alkuteifan en hoogleraar Internationale Betrekkingen Mirjam van Reisen gingen met elkaar in debat. 

VVD-Kamerlid Malik Azmani maakt duidelijk dat er verantwoordelijkheid in Europa ligt. “Wij houden een systeem in de lucht dat stimuleert dat je illegaal dient te migreren richting Europa.” Hij vindt dat de deal met Turkije een goed voorbeeld is van samenwerken. Ook in Afrika ligt de oplossing voor het vluchtelingenprobleem volgens Azmani in de regio. “We moeten afspraken maken met landen als Algerije en Egypte. Zolang mensen perspectief hebben dat er in Europa een toekomst is, zullen mensensmokkelaars daar veel gebruik van maken.” 

Van Reisen is het er mee eens dat opvang in de regio een goed idee kan zijn, maar benadrukt dat het nog lang geen veilige oplossing is. “We moeten de voorwaarden zo creëren, dat de opvang een toekomst kan garanderen. Dat is op dit moment echt niet het geval.” 

Voormalig vluchteling Alkuteifan zegt dat geld beter uitgegeven kan worden binnen Nederland, zodat er geïnvesteerd wordt in de toekomst van vluchtelingen in de Nederlandse samenleving. Wulffelé denkt daar heel anders over en ziet de grenzen het liefst dichtgaan. “Als je ziet dat verzorgingstehuizen leeg komen te staan vanwege vernieuwde wet- en regelgeving en dat aan de overkant van de straat hele bussen nieuwe Nederlanders binnen komen, dat is natuurlijk niet zoals het hoort.”