Fragment

Menstruatieverlof & Meer transparantie in slachterijen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Menstruatieverlof & Meer transparantie in slachterijen

Deze week ontstond flinke ophef over de gruwelijke praktijken in het Belgische slachthuis in Tielt. Filmpjes van de varkens in het slachthuis werden volop bekeken en gedeeld. Hoe zit het in Nederland? Heeft onze eigen overheid voldoende oog op de vleesindustrie? Of moeten wij de veehouders en slachterijen allemaal verplichten om hun deuren open te gooien voor alle consumenten? 

Rob Oudkerk reist af naar een slachterij in het Gelderse Oene om met betrokkenen te praten over de vleesindustrie en het idee om slachterijen transparanter te maken. Volgens onderzoek van Kantar TNS eet bijna de helft van de Nederlanders elke dag vlees. Bijna veertig procent van de vleeseters ziet de voordelen van minder vlees eten niet in.

Zou er net zo veel vlees gegeten worden als de consument wist hoe de opgroeien en dieren geslacht worden? Of gaat de kiloknaller er niet zo makkelijk in als biologisch vlees? 

Ancilla van de Leest (Piratenpartij)is sceptisch. “Er staat veel te veel druk op die industrie. Ik denk serieus dat het werk in een slachterij types met sadistische neigingen aantrekt.” 

Ook columniste Annabel Nanninga is te gast. Zij koopt kiloknallers, net zoals duizenden andere Nederlanders. “Maar ik voel me daar echt niet schuldig over. Dat slachthuizen dieren slachten, dat is geen geheim. Maar om dat in mensen hun gezicht te duwen, lijkt me niet nodig.” 

Varkenshouder Erwin van de Wolfshaar is van mening dat de overheid en activisten de boel vaak misleiden. “Er is niks mis mee met de kiloknaller”, stelt hij. “Het zijn de supermarkten die we in de gaten moeten houden.” 

De passievolle, zelfslachtende slager Herman ter Weele krijgt regelmatig verzoek van geïnteresseerde burgers om te komen kijken. “Ik heb geen geheimen. Ik laat alles met liefde zien. In een nieuw slachthuis wil ik zelfs een skybox maken voor bezoekers.”

Ook aanwezig is Dé van de Riet. Hij is zelf geen slachter, maar is goed bekend met de grote slachterijen als woordvoerder van de website vlees.nl, een website van de Nederlandse vleessector. Van de Riet pleit voor "functionele transparantie, zonder het dier naar het bord te brengen." 

Menstruatie: maandelijks drie dagen betaald verlof in Nederland?

In het Italiaanse parlement hebben vier vrouwelijke parlementsleden een interessant wetsvoorstel ingediend: alle werkende vrouwen in Italië zouden drie dagen vrij en betaald moeten krijgen als zij ongesteld zijn. In landen zoals China, Japan en Zuid-Korea gebeurt het al. Ook een goed idee voor de Nederlandse menstruerende vrouw? Marianne van den Anker reist af naar Utrecht, waar Franka Hummels en Peter de Vroed hierover in debat gaan.