Fragment

Integratiebeleid en uitbreiding vaderschapsverlof

  1. Fragmentenchevron right
  2. Integratiebeleid en uitbreiding vaderschapsverlof

Kwesties besteedt de komende weken aandacht aan de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart. Deze week de plannen van PvdA met kandidaat Keklik Yücel die als zestiende op de lijst staat voor deze partij. De PvdA is van mening dat integratie de meeste kans van slagen heeft als mensen met diverse achtergronden elkaar ontmoeten in de wijk. Maar hebben al die jaren van de regerende PvdA wel zin gehad qua integratie of wordt het juist tijd voor een dwingender beleid. Een beleid van intensieve verplichte taal- en inburgeringscursussen en actief spreiden van migranten. 

Rob Oudkerk reist met de bus af naar Den Haag waar Keklik Yücel het debat aangaat. Als het aan de PvdA ligt is het integratiebeleid op dit moment al dwingend. De partij wil wel de eenzijdig samengestelde wijken en de segregatie op de arbeidsmarkt tegengaan. Rachida ben Moussa begeleidt nieuwe Nederlanders met de inburgering, maar loopt tegen tekortkomingen aan in het inburgeringsbeleid. Kenan Baydar is kritisch op het integratiebeleid. “De PvdA heeft de midden en de lagere inkomens in de steek gelaten en haar idealen verkwanseld”, aldus Baydar.

Thomas van Elst vindt dat de integratie in Nederland is mislukt. Van Elst is voor verplicht spreiden van allochtonen zodat er gemengde wijken kunnen ontstaan. ‘’Er moet een noodplan integratie komen en Artikel 1 van de grondwet moet buiten werking worden gesteld om spreiding kunnen te verplichten’’. Volgens politicoloog Robin Fransman gaat het juist veel beter met de integratie dan wij denken.

Marianne van den Anker peilt in Amsterdam de meningen over de rol van mannen in het ouderschap. Als het aan de PvdA ligt, moet een vaderschapsverlof van drie maanden ervoor zorgen dat mannen betrokken raken bij de opvoeding en een hechtere band krijgen met het kind. Sander de Heer, medeoprichter van de Papaklas, vindt dat mannen fulltime betrokken moeten zijn bij de opvoeding. ‘’Mannen hebben twee of drie maanden de tijd nodig om te wennen aan het vaderschap’’. Ondernemer Steinar Henskes (24): ''Ik begrijp dat er tijd nodig is voor bonding, maar voor werkgevers wordt het weer lastig gemaakt’’.

Uitzending

Zondag 5 februari 2017, 20.00 - 21.00 uur op NPO Radio 1

Te gast

Den Haag: Keklik Yücel (kandidaat Tweede Kamerlid PvdA), Kenan Baydar (initiatiefnemer Links Offensief), Rachida Ben Moussa (NT2 docent en medeoprichtster EchtNederlands), Robin Fransman (politicoloog) en Thomas van Elst (Facebookpagina Nederland mijn Vaderland).Amsterdam: Sander de Heer (vader en medeoprichter van de Papaklas) Steinar Henskes (jonge ondernemer)