Fragment

Debat: 'Nieuwkomers moeten de Nederlandse cultuur overnemen' & 'Rotterdam heeft een minderwaardigheidscomplex'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Debat: 'Nieuwkomers moeten de Nederlandse cultuur overnemen' & 'Rotterdam heeft een minderwaardigheidscomplex'

Nieuwkomers moeten ook cultureel integreren en de Nederlandse normen en waarden volledig omarmen, pleit de Rotterdamse bestuurskundige en ex-vluchteling Zmnako Karem. Maar hoe krijg je de nieuwe Nederlanders zover? En is dat wel nodig? Wat moeten de autochtone Nederlanders zelf doen?  

Marianne van den Anker praat hierover met Zmnako Karem, een CDA-gemeenteraadslid en anderen om deze vragen ter discussie te stellen. 

Heeft Rotterdam een minderwaardigheidscomplex?
Rotterdam een minderwaardigheidscomplex ten opzichte van Amsterdam, zeggen critici. 010 wordt nog altijd gezien als het achterlijke broertje, zonder mooie binnenstad, minder hoogopgeleiden en meer werkloosheid. Is het alleen de kift tussen 010 en 020, of is er echt een probleem? En moeten Rotterdammers iets aan hun zelfvertrouwen doen? Journalist en Rotterdammer Geert Maarse en marktkoopman Hennie van Schaik gaan in debat. 

Alcoholverbod
Bij het wijkpark Oude Westen in het centrum van Rotterdam zijn de bewoners het meer dan zat dat daar veel gedronken wordt. Christine Eskes, gemeenteraadslid voor het CDA pleit voor een alcoholverbod, net zoals in de meeste parken van Rotterdam. Een goed idee? Of zijn er alternatieven?