Fragment

Pauline Krikke (VVD, burgemeester Den Haag) en Madeleine van Toorenburg (CDA)

  1. Fragmentenchevron right
  2. Pauline Krikke (VVD, burgemeester Den Haag) en Madeleine van Toorenburg (CDA)

In Kamerbreed zijn zaterdag Pauline Krikke (VVD), burgemeester van Den Haag, en CDA-vicefractievoorzitter Madeleine van Toorenburg te gast. Kees Boonman praat met hen over veiligheid en de aanpak van radicalisering en jihadstrijders. Met Krikke wordt ook stilgestaan bij haar eerste maanden als burgemeester van de internationale stad van vrede en recht. 

De rechtbank in Den Haag heeft deze week geoordeeld dat de omstreden imam Fawaz Jneid terecht een gebiedsverbod opgelegd heeft gekregen. Daarmee heeft de gemeente Den Haag een belangrijke overwinning behaald in de strijd tegen radicalisering. Maar is dat gevecht ooit definitief te winnen? Volstaat de huidige wet- en regelgeving om radicalisering een halt toe te roepen? En hoe kan een jihadstrijder uit Syrië vrij in Nederland rondlopen en een bijeenkomst in debatcentrum De Balie bijwonen? 

Pauline Krikke is sinds maart burgemeester van Den Haag. Ze was eerder onder meer burgemeester van Arnhem en wethouder in Amsterdam. Ze volgde haar partijgenoot Jozias van Aartsen op in de stad waarvandaan relatief veel jongeren richting Syrië zijn vertrokken om daar te strijden voor Islamitische Staat. Madeleine vanToorenburg is vicefractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer en woordvoerder justitie en veiligheid.

Kamerbreed, elke zaterdagtussen 13:00 en 14:00 uur op NPO Radio1.

Video niet beschikbaar