Fragment

Jan van Zanen (VNG), Sophie in 't Veld (D66), Kati Piri (PvdA)

  1. Fragmentenchevron right
  2. Jan van Zanen (VNG), Sophie in 't Veld (D66), Kati Piri (PvdA)

In Kamerbreed drie gasten: Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht en voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten; Kati Piri, PvdA-Europarlementariër en Turkije-rapporteur; en Sophie in ’t Veld, delegatieleider van D66 in het Europees Parlement.

Kees Boonman praat met hen over nationale en internationale politieke ontwikkelingen en dilemma’s. De uitzending van Kamerbreed komt rechtstreeks vanuit de Centrale Bibliotheek aan het Spui in Den Haag.

Amerika heeft een luchtmachtbasis in Syrië aangevallen, als vergelding voor de gifgasaanval door Syrische militairen, eerder deze week. Het is de eerste keer dat de VS militaire actie ondernemen tegen het Syrische regeringsleger. Hoe kijken Sophie In ’t Veld en Kati Piri aan tegen dit militaire ingrijpen door de Amerikaanse president Trump? Is dit de manier om de Syrische bevolking te beschermen?

De onveilige situatie in de wereld, met oorlog en terroristische aanslagen, roept ook de vraag op of we niet iets van onze privacy moeten inleveren om aan die dreiging het hoofd te bieden. Trump zou overwegen reizigers naar de VS te verplichten hun wachtwoorden van sociale media af te staan en hun telefoon even uit handen te geven. Hoe kijkt In ’t Veld aan tegen het spanningsveld tussen veiligheid en privacy?

In Turkije zijn tienduizenden mensen ontslagen of opgepakt omdat ze er van verdacht worden aanhanger van de geestelijke Gülen te zijn, de grote tegenstander van president Erdogan. Naar nu blijkt zitten minstens tien mensen die een Nederlands én Turks paspoort hebben vast in Turkije. Zij mogen het land niet verlaten. Wat betekent dit voor de Europees-Turkse betrekkingen?

In Nederland is de politiek vooral bezig met de vorming van een nieuw kabinet. VVD, CDA, D66 en GroenLinks zitten nu iets meer dan een week samen aan de onderhandelingstafel.  Veel beleid dat in Den Haag  bedacht wordt, wordt uitgevoerd door de gemeenten. VNG-voorzitter Jan van Zanen vertelt wat gemeenten van het nieuwe kabinet willen op het gebied van inburgering, veiligheid en duurzaamheid.

Kamerbreed, zaterdag tussen 13.00 en 14.00 uur op NPO Radio 1 en via themakanaal NPO Politiek

Video niet beschikbaar