Fragment

Ahmed Marcouch (burg. Arnhem) en Jos Heijmans (burg. Weert)

  1. Fragmentenchevron right
  2. Ahmed Marcouch (burg. Arnhem) en Jos Heijmans (burg. Weert)

Boven de partijen staan en eenheid en rust brengen. Hoe geef je als burgemeester handen en voeten aan die opdracht in een tijd waarin burgers hun verdeeldheid via de stembus niet onder stoelen of banken steken? Daarover praat Jan Mom in de laatste editie van Kamerbreed met Jos Heijmans en Ahmed Marcouch, burgemeesters die een bewogen jaar hebben gehad.

Heijmans is sinds 2011 burgemeester van de Limburgse gemeente Weert. De D66’er staat te boek als eigenzinnig en iemand die de grenzen opzoekt van de mogelijkheden die zijn ambt hem biedt. Precies een jaar geleden legde hij een noodbevel op aan 'aso-asielzoekers' die in zijn gemeente voor onrust en overlast zorgden en hielp hij een Syrisch asielzoekersgezin, tegen de zin van toenmalig staatssecretaris Dijkhoff in, onderduiken. Op het AZC is het nu rustig en de Syrische moeder en haar kinderen hebben inmiddels een verblijfsstatus voor vijf jaar.

Marcouch is nieuw in het vak van burgemeester. Van 2010 tot en met 2017 was hij namens de PvdA lid van de Tweede Kamer. Na de verkiezingen van 15 maart, waar de sociaaldemocraten een recordverlies leden, moest hij echter op zoek naar een nieuwe baan. De zoektocht bracht hem in Arnhem, waar hij in september begon als burgemeester. Een belangrijke opgave voor hem is om eenheid te smeden in een stad die bestuurlijk een tumultueuze tijd achter de rug heeft; sinds 2014 zijn vier wethouders gesneuveld en verdwenen twee partijen uit het college. Hoe denkt Marcouch te slagen in zijn opdracht, waar ook zaken zoals de aanpak van radicalisering en drugscriminaliteit, aandacht opeisen?


Op zaterdag 30 december 2017 komt na ruim 34 jaar een definitief eind aan het wekelijkse politieke radioprogramma Kamerbreed. De laatste editie is te beluisteren tussen 13:00 en 14:00 uur via NPO Radio1.

Video niet beschikbaar