Fragment

Bontenbal over reactie oppositie op terugdraaien zonnepanelensubsidie: 'Zeg dan hoe het wel moet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Bontenbal over reactie oppositie op terugdraaien zonnepanelensubsidie: 'Zeg dan hoe het wel moet'

Het voornemen van het kabinet om de subsidie voor zonnepanelen af te bouwen krijgt onverwacht veel kritiek uit de Tweede Kamer. Met name PvdA, SP en GroenLinks zijn niet blij met de mogelijke afschaffing van de salderingsregeling. Henri Bontenbal van het CDA verbaasde zich over de houding van de oppositie. "Er was vooraf geen enkele aanwijzing dat ze er tegen zouden zijn," aldus het Kamerlid in WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

"Mijn interpretatie is dat ze zijn teruggefloten." Dat zal volgens de politicus deels te maken hebben met het feit dat de achterban zonnepanelen wil leggen of al heeft gelegd. Een ander argument waarom Bontenbal denkt dat de oppositiepartijen zijn teruggefloten is omdat: "ze geen goede tegenargumenten hadden. Ze hadden in het debat helemaal geen voorstellen van hoe het dan wel moet."

Bontenbal hoopt dat die goede voorstellen er alsnog komen. Het CDA vindt de salderingsregeling hoe die op dit moment in elkaar zit 'niet sociaal'. De mensen die zonnepanelen op hun dak kunnen leggen, hebben namelijk vaak al een bepaald vermogen. De drie oppositiepartijen zijn het daar niet geheel mee eens. Ook woningcorporaties maken op dit moment namelijk gebruik van de regeling. Met name de PvdA is bang dat de energiearmoede onder de huurders op deze manier nog groter wordt.