Fragment

Politiek wil zich niet branden aan asielinstroom: 'Het is denkbaar dat het kabinet valt door de asielcrisis'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Politiek wil zich niet branden aan asielinstroom: 'Het is denkbaar dat het kabinet valt door de asielcrisis'

De asielcrisis houdt de politiek al maanden bezig. Maandag ligt de deadline voor de Asielwet die er onder meer voor moet zorgen dat de opvang van asielzoekers soepeler verloopt. Mondjesmaat beginnen politici zich uit te spreken tegen het probleem dat zich daaraan vooraf afspeelt: de enorme asielinstroom.

Een voorbeeld daarvan is CDA-leider Wopke Hoekstra. Tijdens het CDA-congres zei hij dat ''de huidige instroom van migranten niet vol te houden is.'' Een aantal verbond hij daar dan weer niet aan. Politiek verslaggever van WNL Elif Isitman is niet erg onder de indruk van die uitspraak. "Het is verkiezingspraat. Daarbij is het zo dat Hoekstra veel kritiek heeft gekregen. Hij zou niet zichtbaar zijn voor de partij en op deze manier is hij dat weer wel," aldus Isitman in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. Daarbij is Hoekstra lang niet de enige die over de kwestie begint. Ook zijn partijgenoot, Hugo de Jonge, deed er onlangs uitspraken over in Op1. "We moeten meer grip hebben op migratie," aldus De Jonge.

"Het is goed dat er eindelijk over gesproken wordt," zegt VVD-Kamerlid Hatte van der Woude. "Het heeft heel veel tijd gekost om het hierover te kunnen hebben." Van der Woude vervolgt: "Het is mooi dat Hoekstra het onderwerp benoemt. Hij zit in een regeringspartij dus hij zit aan de knoppen."

Asielwet

Maar praten is niet voldoende. Maandag moeten de coalitiepartijen de Asielwet tekenen, maar of de partijen eruit komen is nog maar de vraag. "Ze zijn al een maand over de eerste deadline," zegt Isitman. "Ik denk dat het niet ondenkbaar is dat het kabinet valt door de asielcrisis." Met andere woorden: maandag zou het zomaar 'd-day' kunnen zijn.