Fragment

'De leraar zou weer veel belangrijker moeten worden en meer betaald moeten krijgen'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'De leraar zou weer veel belangrijker moeten worden en meer betaald moeten krijgen'

Volgens cabaretier Sjaak Bral zou het leraarschap weer veel belangrijker moeten worden en meer betaald moeten krijgen. "Alle nutsvoorzieningen hebben we zo langzamerhand naar de klote geholpen in dit land", zegt hij verwijzend naar de staat van het onderwijs en de zorg.

Video niet beschikbaar

Schoolbestuurder Fawzia Nasrullah, die binnen haar koepelorganisatie de leiding heeft over 42 scholen, merkt bovendien dat die collectieve voorzieningen sterk op elkaar inwerken. "Doordat er in de zorg heel veel is bezuinigd, krijgt het onderwijs ook die problematiek op ons bordje. Dan krijgen wij bijvoorbeeld kinderen met achterliggende problemen of een personeelstekort in onze sector."

Integrale aanpak

Hoe wordt het leraarschap weer een eervoller beroep? "Dat begint bij hoe wij het vak waarderen," zegt schoolbestuurder Nasrullah. "Daarnaast moeten we echt anders naar het onderwijs gaan kijken." Ter illustratie: "Je zou in plaats van een dramadocent ervoor kunnen kiezen om iemand die in de drama werkzaam is naar school te halen om te laten lesgeven, of de kinderen juist naar een theater te laten gaan."

Ze pleit ervoor om de problemen in de collectieve sector niet alleen per sector aan te pakken, maar juist integraal. Want het huidige model is erg gebaseerd op het verleden, aldus Nasrullah.